Dat is wel het geval als je een bestuurdersverzekering hebt.
Als je passagier bent en gekwetst raakt als gevolg van een botsing met een dier, is de hoedanigheid van zwakke weggebruiker op jou van toepassing. Je wordt dan schadeloosgesteld door de BA-motorrijtuigenverzekeraar van het voertuig waarin je passagier was (art. 29bis van de wet van 21/11/1989).
Vroeger was er de mogelijkheid om op basis van “toevallig feit” beroep te doen op het Motorwaarborgfonds. De huidige rechtspraak wijst echter unaniem alle vorderingen af als ongegrond. Als een auto tegen loslopend wild rijdt, is het niet de auto die het ongeval veroorzaakte, maar het dier dat schade aan het voertuig heeft toegebracht. Deze schade aan het eigen voertuig kan niet worden verhaald op het Belgisch Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds. Als een derde schade zou lijden door zo’n ongeval, heeft deze wel recht schadevergoeding te vorderen van het Motorwaarborgfonds. Een voorbeeld maakt dit duidelijk : als iemand uitwijkt voor een hert op de rijbaan en een tegenligger aanrijdt, kan die tegenligger schadevergoeding bekomen van het Fonds. Of het Fonds de schade zal vergoeden, hangt af van de sterkte van het dossier: de bewijselementen, o.a. het bewijs dat men de aanrijding niet had kunnen verwachten. De aanrijding moet gebeurd zijn op Belgische bodem.
Als een wild dier is weggevlucht tijdens een drijfjacht, kan je proberen een vordering in te stellen tegen de organisator van de jacht. Want als je bewijst dat het door jou aangereden dier in paniek wegvluchtte als gevolg van een drijfjacht, heb je de mogelijkheid de jager verantwoordelijk te stellen. De jager kan dan eventueel zijn jachtverzekering inschakelen. Je kan de organisator van de jacht verantwoordelijk stellen tot 24 uur na de drijfjacht.
“Een jachtverzekering is verplicht voor iedereen die deze sport bedrijft. Niemand kan een vergunning tot het dragen en gebruiken van een vuurwapen of een jachtvergunning krijgen als hij geen houder is van een dergelijke verzekering bij een Belgische verzekeraar.”
In het geval van een botsing met een huisdier dat aan het toezicht van zijn eigenaar is ontsnapt, is de situatie anders omdat het dier in kwestie verondersteld wordt op elk moment onder de verantwoordelijkheid te vallen van zijn eigenaar (art. 1382 en 1385 van het Burgerlijk Wetboek). De eigenaar kan dus aansprakelijk worden gesteld en kan beroep doen op zijn BA-familiale verzekering voor de schade die door zijn dier aan je voertuig werd aangebracht. Ook in dit geval zal er zoveel mogelijk bewijs nodig zijn om de verantwoordelijkheid van het dier vast te stellen en de eigenaar te vinden.
Sorry, the comment form is closed at this time.